Μεγάλη συζήτηση απαιτεί η διερεύνηση της ονομασίας του χωριού. Γεωργίτζι>Γεωργιτζά>Γεωργίτσιον>Γεωργίτσι.
Η επικρατέστερη άποψη είναι αυτή που θεωρεί πως το χωριό πήρε το όνομά του από τον άρχοντα Γεωργίτση στον οποίο παραδόθηκε η τοποθεσία, ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα κατά το αποικιακό σύστημα των "Προνοιών", σύμφωνα με το οποίο δόθηκαν εκτάσεις γης σε γόνους γενναίων ελληνικών οικογενειών, οι λεγόμενες "πρόνοιες".
Μια άλλη εκδοχή βασιζόμενη στην ύπαρξη Κρητικών στο χωριό θεωρεί πως Κρήτες έδωσαν το όνομα στο χωριό για να αναστήσουν το "Γεωργίτσι" της Κρήτης που εξολοθρεύτηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους μετά την κατάληψη των Χανίων.
Αναζητώντας τη χρονολογία που οικήθηκε το Γεωργίτσι, διαπιστώνουμε πως το 16ο αιώνα πρέπει να ήταν μετά το Μυστρά το μεγαλύτερο χωριό της Λακωνίας, αφού σε έγγραφα της Βενετίας αναφέρεται πως το 1699 επιβλήθηκε από τους Ενετούς το υπέρογκο πρόστιμο των 6687 ενετικών λιρών στο Γεωργίτσι, γιατί οι κάτοικοί του αρνήθηκαν να πάνε σε εργασίες οχύρωσης του Ισθμού της Κορίνθου, γεγονός που πιστοποιεί πως επρόκειτο για μεγάλο χωριό. Ωστόσο πουθενά δεν αναφέρεται η ύπαρξή του, κατά το πέρασμα του Μωάμεθ του Β΄ από την περιοχή το 1460, καθώς πήγαινε να παραλάβει από το Δημήτριο Παλαιολόγο, τον Μυστρά. Αυτό μας παραπέμπει πως πιθανότατα τότε ήταν ένας μικρός οικισμός.
Το Γεωργίτσι ήταν και είναι παραθεριστικό κέντρο.Πολλά σπίτια σκορπισμένα στις διάφορες γειτονιές ήταν χτισμένα με τέτοιο τρόπο,έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται και σαν φρούρια για την αντιμετώπιση των τουρκικών επιδρομών.Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η ύπαρξη 10 με 15 πολεμότρυπων στο καθένα.Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που το Γεωργίτσι δεν πατήθηκε ποτέ από τους Τούρκους.Στο άνω μέρος του χωριού,που σήμερα ονομάζεται 'Καστράκι', υπήρχε μικρό κάστρο.
Τέλος για ένα διάστημα κατά την Επανάσταση του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης φύλαγε την μητέρα του, Ζαμπία (από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας γνωστή και ως καπετάνισσα), για μεγαλύτερη ασφάλεια στο Γεωργίτσι. Το Γεωργίτσι υπήρξε πατρίδα μεταξύ άλλων των φιλικών και καπεταναίων Παναγιώτη Παπαθανασόπουλου, Παναγιώτη Γιαννετάκη και Θανασούλη Κατσαρού. Κατά την Επανάσταση υπήρξε και στρατόπεδο των Ελλήνων υπό τη διοίκηση του Νικηταρά και του Απόστολου Κολοκοτρώνη.
Από την παρουσίαση που έγινε στο Γεωργίτσι στις 13/8/2016 στο Δημοτικό Σχολείο και αφορούσε μια ιστορική αναδρομή στο Γεωργίτσι του 20ου αιώνα μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και σημαντικά έγγραφα από την καθημερινή και σχολική ζωή, τις ασχολίες των κατοίκων, τα ήθη, τα έθιμα, τις θρησκευτικές συνήθειες και πολλά άλλα.